Twinning

Вид проект: 

 

eTwinning  е част от Коменски, програмата на ЕС за училищното образование.

Общността на училищата в Европа

Свободната и защитена платформа, в която учители могат да се свързват помежду си, да развиват съвместни проекти и да споделят идеи в Европа

С днешна дата в тази платформа за размяна на идеи и проекти са свързани 183622 учители, разработват се едновременно 25708 проекта измежду 98100 училища.

Тези цифри варират непрекъснато.

Нашето училище е регистрирано в портала още от 2002 година и досега успешно сме участвали в 5 проекта, три от които са приключени в годините, а по други два работата продължава. Наскоро се включихме в поредния, шести проект, който ще се развива през следващите 2 години. 

                                       За повече информация посетете: http://49proekti.com/

Условието за участие в тази общност е владеенето на чужд език, тъй като комуникацията на учениците с деца от други училища в Европа става на някой от изучаваните в европейските страни езици: английски, френски, немски, испански, италиански.

По единия от разработваните в момента проекти, целта е списването на електронен вариант на европейски вестник, със заглавие HABLEMOS ESPAÑOL (Да говорим испански),  в който учениците от страните участнички да пишат на някаква тема. На сайта на eTwinning е публикуван първият му брой, а темите са: София – столицата на нашата страна и 49-то ОУ „Бенито Хуарес” – нашето училище.

 

  • От 29.03.2015 група ученици от сегашните 7 класове са включени в проект със заглавие Моята столица е твоя столица - Mi capital es tu capital

 

Целта на проекта е да се разширят познанията на учениците за някои европейски градове и в същото време да осъществят помежду си връзка като използват испанския език за комуникация.

Наскоро беше изработена карта в Гугъл мапс, на която са отбелязани някои от забележителностите на нашата столица. Картата е достъпна и може да се види на адрес: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z6jN7qiGxqpM.kGKmFpc2bOi8

А на този адрес всеки, който иска да създаде собствена карта на забележителностите в града му, може да види обучително филмче как може да го направи.

https://drive.google.com/file/d/0B5eUbCy2WoUeTHpEeHNMNmlLWEE/view?pli=1

  • Вторият проект е между две български училища, нашето и Варненската търговска гимназия. Този проект предстои да бъде осъществяван и цели чрез интерактивно общуване и сътрудничество на ученици от различни възрастови групи да подобри компетенциите им по испански език. Развиване на креативно - творческо мислене у участниците и възпитаване у тях дух на приятелство и взаимопомощ чрез средствата на драмата и изобразителното изкуство.

Озаглавен е Магията на една Коледна приказка. Създавайки, редактирайки, илюстрирайки и драматизирайки 12 епизода на тази Приказка и се предвижда и представителна изява: театрално представление на испански език и издаване на дигитална книжка с 12-тте епизода написани от едните ученици, а илюстрирани от другите.

 

  • Третият проект е международен и възниква от идеята за Коледа и Коледните празници и е свързан с дейностите, които се осъществяват в различните училища във връзка с дати, които се честват в училищните центрове. Темите ще се споделят на испански език през цялата учебна година.

Този проект е насочен главно към настоящите ученици от 5 д клас, които изучават испански като първи чужд език и някои от тях имат умения да се изразяват по-свободно на този език.

За момента нямаме качени материали на страницата на еTwinning на училището, за да ги покажем, тъй като той стартира съвсем наскоро.     

  • Проектът „Нашите легенди” бе съвместен с деца от Чили и Испания. Ученици от VІ «е» клас  събраха и направиха под формата на презентации различни легенди от България, а децата от другите две страни ги рисуваха.

Идеята на този международен проект в платформата на  ( http://www.etwinning.net/) беше две от трите държави да рисуват картинки върху слайдовете на третата, според текста на испански език, в основата на всеки един от тези слайдове.

На нашите деца се падна нелеката задача освен да рисуват легендите на другите две държави и да превеждат на испански език текстовете на своите легенди.

На дадения  линк  всеки един, проявил интерес към този съвместен проект, може да разгледа  25-те легенди (от България, Испания и Чили).

Всички текстове са на испански език.

 

Leyendas_cooperativas_entre_BULGARIA_CHILE_Y_ ESPAÑA
Hemos realizado un monton de leyendas, un país redactaba las leyendas de su región y entre los tres paises las decorábamos. El trabajo terminado nos gusta muchísimo. Queremos agradecer el esfuerzo realizado por los niños bulgaros, que han sido los encargados de finalizar aquellas leyendas rezagadas, que no teníamos tiempo de terminar entre todos. También queremos destacar el esfuerzo colaborativo de la escuela de Educación especial de Chile, que ha realizado un trabajo maravilloso. Y como no, los alumnos catalanes, que, aunque ya conocen muy bien estos proyectos, siempre se vuelcan con gran ilusión y dan lo mejor de ellos mismos.

Линкът е от страницата на 49-то Основно училище „Бенито Хуарес” в портала за Международно междуучилищно интернет-сътрудничество e-Twinning и по-точно от личната страница на Радост Мазганова, учител по испански език в 49 ОУ.

За учениците от VІ «е» клас  с интензивно изучаване на испански език този е четвърти поред успешно осъществен проект.

Текстът за успешното приключване на двугодишния проект е подготвен от инициатора на проекта Кристина Грау от Испания, и в превод означава:

 

Съвместно изготвени легенди от България, Чили и Испания

Изработихме изключително голямо количество. Една от държавите подготвяше и редактираше легендите от района, където живеят децата, а трите поотделно ги рисуваха. Завършена, работата много ни харесва. Бихме искали да благодарим за усилията на българските деца, които бяха натоварени със задачата да оформят окончателния вид на изготвените легенди, които по стечение на обстоятелствата, останалите две държави не успяхме да приключим докрай. Също така изказваме нашата изключителна благодарност за сътрудничеството на децата от Училището за ученици със специални потребности в Чили, които чудесно се справиха със задачите си. И не на последно място да отдадем заслуженото и на учениците от Каталуня, които са добре запознати с подобни предизвикателства, но винаги се включват в нови проекти с голям ентусиазъм и дават най-доброто от себе си.

 

Ученичките от 6 е  клас Теодора Димитрова и Александра Нейкова взеха участие в третия вариант на Европейския вестник  HABLEMOS ESPAÑOL (Да говорим испански).